فهرست مطالب

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی نوری، فرشاد حکیم پور صفحه 1
    یکی از مسائل قابل توجه و پراهمیت در سامانه های اطلاعات مکانی تعامل پذیری است. با ظهور فن آوری وب سرویس ها و الگوی معماری سرویس گرا در سامانه های اطلاعات مکانی، اشتراک داده های مکانی از روش کلاسیک و داده مبنا به روش توزیع پذیر و سست پیوند تبدیل شد. با افزایش درخواست کاربران برای اطلاعات مکانی، سازمان ها و افراد زیادی با توجه به استانداردهای اطلاعات مکانی (استاندارد OGC)، سرویس های مکانی خود را ارائه داده اند،که این باعث شد که وب سرویس های مکانی از نظر عملکردی مشابهت داشته باشند. به عبارت دیگر برای هر درخواست کاربر در مخزن سرویس ها بیش از یک سرویس برای اجرا و پاسخ گوی به درخواست وجود دارد، که انتخاب سرویس مناسب چالشی پراهمیت می باشد. اگرچه وب سرویس ها از نظر عملکردی مشابه هستند، ولی از نظر غیر عملکردی(کیفیت وب سرویس) متفاوت هستند. انتخاب وب سرویس با توجه به کیفیت وب سرویس می تواند یک راه حل مناسب برای برگزیدن وب سرویس مناسبتر باشد. همچنین می توان سرویس مناسبی را با کیفیت درخواستی کاربر یا نزدیک به کیفیت درخواستی، برای سرویس دهی به کاربر معرفی کرد. در این مقاله قصد داریم به معرفی کیفیت وب سرویس ها، پارامتر های کیفیت وب سرویس های مکانی، ارائه کیفیت وب سرویس در یک سند قرارداد سطح وب سرویس(WSLA)، محاسبه پارامترهای کیفیت برای یک سرویس مرکب و بررسی روش های انتخاب وب سرویس مناسب با استفاده از WSLA بپردازیم.
    کلیدواژگان: وب سرویس مکانی، کیفیت سرویس مکانی، ترکیب سرویس، قرارداد سطح وب سرویس(WSLA)
  • فاطمه علی دوست، فرهاد صمدزادگان صفحه 13
    با گسترش تکنولوژی در کاوش های فضایی و پیشرفت روز افزون کشورها در ارسال محصولات خود به فضا، نیاز به کسب اطلاعات از موقعیت و وضعیت اجرام فضایی مانند ماهواره های مصنوعی و باقیمانده های فضایی در اطراف زمین توسط آژانس های هوایی بیش از پیش مورد اهمیت قرار گرفته است. تعیین موقعیت و وضعیت ماهواره های مختلف نیازمند داشتن اطلاعات کافی از فیزیک حرکت و پارامترهای مختلف موثر در حرکت آنها می باشد. از آنجایی که فیزیک زمین و اتمسفر آن به اندازه کافی شناخته شده نیست، امکان تعیین مدار ماهواره ها صرفا به کمک مدل های موجود امکان پذیر نمی باشد. لذا برای تعیین دقیق تر مدار ماهواره های غیر نظامی و برنامه ریزی دقیق تر برای زمان های گذر آنها و تعیین مدار و زمان های گذر ماهواره های نظامی، باید مشاهدات مستقیم به ماهواره ها انجام گیرد. تاکنون روش های مختلفی برای ردیابی ماهواره ها ارائه شده است. در این گزارش، سه روش متداول در ردیابی ماهواره ها مورد بررسی قرار گرفته است که عبارتند از: تکنولوژی فاصله یابی لیزری، تکنولوژی ردیابی رادار و تکنولوژی ردیابی اپتیکی. بعد از معرفی ساختار و اصول پایه در هر روش، بخشی از خصوصیات نمونه های اجرا شده در سطح جهان ارائه شده است. با توجه به نتایج حاصل از بررسی هریک از این روش ها، ردیابی ماهواره ها با سیستم های اپتیکی دارای توجیه اقتصادی بیشتر و انعطاف پذیری بالاتری در برابر شرایط محیطی است و با توجه به امکان پذیر بودن انجام مشاهدات تصویربرداری با هزینه کمتر و با دقت بالاتر، این روش به منظور ردیابی و تعیین موقعیت ماهواره ها نسبت به دو روش دیگر دارای ارجحیت خواهد بود.
    کلیدواژگان: فاصله یابی لیزری، ردیابی رادار، تلسکوپ، ماهواره، تعیین موقعیت
  • نازیلا محمدی، محمدرضا ملک صفحه 23
    گسترش تکنولوژی و ظهور امکانات جدید در حوزه اینترنت، بستری را برای تولید داده های مکانی توسط عموم مردم و بصورت داوطلبانه فراهم کرده است. بدین ترتیب داده های مکانی بر خلاف روند سنتی تولید داده، توسط هر کاربر تولید شده و بصورت رایگان در دسترس سایرین قرار می گیرد. این پدیده با نام اطلاعات مکانی داوطلبانه (Volunteered Geographic Information) (VGI)، اولین بار در سال 2007 توسط Goodchild مطرح شد. این پدیده تاثیر بسزایی در تولید و به اشتراک گذاری داده های مکانی داشته، بطوریکه هر فرد می-تواند هم تولید کننده و هم کاربر داده های مکانی باشد. VGI منبعی غنی و ارزشمند از داده های مکانی بوده که به کاربران اجازه می دهد تا دنیا را بر اساس درک و چشم انداز خود تصویر کنند. علی رغم ویژگی ها و کاربردهای این نوع از اطلاعات مکانی، چالش هایی نیز در استفاده از اطلاعات چنین محیط هایی وجود دارد. این مقاله محیط VGI را از نظر ویژگی های اصلی، طبقه بندی پروژه های مردم گستر و نیز چالش های موجود بر سر راه این پدیده نوظهور بر پایه مقالات و تحقیقات صورت گرفته مورد بررسی قرار داده است. در نهایت ضعف و کمبودهای تحقیقاتی موجود در محیط های اطلاعات مکانی مردم گستر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: اطلاعات مکانی مردم گستر، سیستم اطلاعات مکانی، مشارکت داوطلبانه، کیفیت داده های مکانی
  • حسین برخورداری، محمدرضا ملک صفحه 35
    با بروز پدیده وب 2 سیستم های اطلاعاتی جدیدی شکل گرفتند که گروهی آن ها را مردم گستر می نامند. اطلاعات در این سیستم ها توسط کاربر تولید شده و به اشتراک گذاشته می شوند. کاربر نیز در این سیستم ها مفهومی عام دارد که در بیشتر موارد فاقد آموزش های لازم در زمینه اطلاعاتی می باشد. نمونه بارزی از این سیستم ها ویکی ها هستند که در تولید و ویرایش اطلاعات بسیار ساده و باز هستند. در این مقاله به بررسی سیستم های اطلاعات مکانی مردم گستر به ویژه محیط ویکی به عنوان بستری برای اجرای این سیستم ها می پردازیم. مواردی همچون کاربران، منابع داده، نوع داده ای، مجوزها و ویژگی های طراحی محیط های ویکی بحث خواهند شد و در پایان ویژگی های محیط پیاده سازی شده موجود استخراج می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات مردم گستر، ویکی، کاربر تولید، ویکی مپیا
  • فرهاد صمدزادگان، محمد فرقانی، فرشاد حکیم پور صفحه 45
    شبکه های اجتماعی تحت وب، پدیده ی این روزهای عرصه ی تکنولوژی محسوب شده و به سرعت در حال رشد است. پتانسیل این سرویس ها برای استخراج آمار و اطلاعات در مورد رفتار کاربران مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. از سوی دیگر پیشرفت های زیادی در زمینه های سخت افزاری و نرم افزاری تکنولوژی های مکانیابی و سرویس های مکان آگاه صورت گرفته است. در نتیجه ی ترکیب این دو تکنولوژی شبکه های اجتماعی مکان مبنا ظهور کردند که با در نظر گرفتن دو بعد مکانی و اجتماعی، سرویس های مختلفی را به کاربران ارائه میکنند. در این مقاله ضمن بیان مفهوم شبکه های اجتماعی مکان مبنا و تحقیقات انجام شده در مورد آن ها؛ ساختار، معماری و عملکرد آنها تشریح و پیش نمونه ای از قابلیت های آنها ارائه می شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مکان مبنا، داده کاوی مکانی، سیستم های اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات مکانی فراگیر
  • حسین ارمشی، سعید همایونی، محمد سعادت سرشت صفحه 57
    شناسایی و تشخیص عوارض شهری، یکی از کاربردهای پیچیده در طبقه بندی تصاویر سنجش از دوری است. با این وجود، به نظر می رسد تصاویر فراطیفی به دلیل توانمندی ویژه در ارائه اطلاعات پیرامون مواد و اشیاء سطح زمین، توان بهتری داشته باشند. روش های پردازش تصاویر کلاسیک معمولا برای داده های فراطیفی، به نتایج قابل قبولی منجر نمی شوند. از این رو، روش-های نوینی برای استخراج اطلاعات از این نوع داده ها، مطرح شده اند. در این مقاله، بر پایه ی تحلیل مولفه های مستقل ((Independent Component Analysis (ICA) که یک روش پردازش سیگنال برای کاربردهای گوناگون جداسازی منابع است، یک الگوریتم طبقه بندی نرم ارائه شده است. ایده اصلی روش ICA، بر مبنای فرض خطی بودن ترکیب منابع و استقلال آماری دو جانبه آنهاست. این روش، جداسازی منابع مرتبط با سهم و توزیع مواد گوناگون در صحنه را، بدون هیچ دانشی از پیش، فراهم می کند. به عبارت دیگر می توان این تحلیل را به عنوان راه حل غیر نظارت شده برای طبقه بندی نرم و جزء پیکسلی درنظر گرفت. در کاربرد طبقه بندی نرم، سیستم تصویربرداری فراطیفی، یک سیستم مشاهده گر با یک ترکیب طیفی خطی در نظر گرفته می شود. همچنین فرض می شود اطلاعات فراوانی کلاس های طیفی، مستقل هستند و به عنوان انواع گوناگونی از مواد با طیف خالص نسبی تفسیر شوند. به علت ابهامات ذاتی ICA، منابع تخمین زده شده منطبق با فراوانی کلاس-های طیفی حاضر در صحنه نیست و نمی توانند به طور مستقیم به عنوان میزان حضور یا تعلق کلاس ها در صحنه مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین، جهت تهیه نقشه های مواد حاضر در صحنه ی نقشه های پوششی، مرحله دیگری که همان تصمیم گیری، بر مبنای منطق فازی است، مورد نیاز است. الگوریتم پیشنهادی بر روی داده های سنجنده ی هوابرد CASI، پیاده سازی شد. نتایج از طریق مقایسه با داده حقیقی زمینی ارزیابی شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که این الگوریتم برای کشف کلاس های اصلی موجود در صحنه توانمند است. با این وجود فرض خطی بودن مدل ممکن است همیشه برای برخی پدیده ها مانند اثر توپوگرافی روی سقف ساختمان ها، اثرات اتمسفری و پدیده اختلاط طیفی سازگار نباشد.
    کلیدواژگان: طبقه بندی نرم، جداسازی طیفی، پردازش تصاویر فراطیفی، تحلیل مولفه های مستقل، نقشه پوشش شهری
  • حسن گزمه، علیرضا چهرقان، علی اصغر آل شیخ، محمد کریمی صفحه 71
    هر ساله میلیون ها هکتار از جنگل های سرتاسر دنیا طعمه حریق های طبیعی و انسانی می شوند. آتش سوزی های مهیب اتفاق افتاده در دنیا موید این قضیه می باشد که این پدیده مخرب، تاثیرات بسیار ناسازگاری بر اکوسیستم منطقه، پوشش گیاهی و حیات وحش دارد. جنگل ها جزو سرمایه های هر کشور می باشند، بنابراین ارائه راهکارهائی موثر در راستای جلوگیری و مدیریت این پدیده پیچیده همواره ایده آل مدیران و برنامه ریزان محیط زیست بوده است. در این بین اتوماسیون سلولی از روش های بسیار ساده با کارائی بالا محسوب می شود که قدرت و قابلیت بالائی در مدل سازی پدیده های پویا نظیر رشد و توسعه شهری، گسترش آتش سوزی جنگل و... دارد. این روش به کرات در انواع مدل های آتش سوزی جنگل ها مورد استفاده واقع شده و تقریبا جایگاه والائی در شبیه سازی این پدیده دارد. اما مسئله مهم در مورد اتوماسیون سلولی، بحث کالیبراسیون این مدل می باشد. در این تحقیق از الگوریتم پرندگان برای کالیبراسیون اتوماسیون سلولی در آتش سوزی جنگل استفاده شده است. نتایج شبیه سازی بر پایه اتوماسیون سلولی، الگوریتم پرندگان و سیستم اطلاعات مکانی، قابلیت بالای این روش را نشان می دهد. مدل ارائه شده بر روی جنگل های جنوبی شهرستان مینودشت واقع در شرق استان گلستان اجرا شد. پس از اجرای مدل اولیه بر منطقه، ضریب کاپا 58% بدست آمد، سپس بعد از کالیبراسیون مدل بوسیله الگوریتم بهینه سازی پرندگان، این مقدار به 92% و شاخص دقت کلی به 95% ارتقا یافت. مدت زمان کل آتش سوزی واقعی در منطقه ارزیابی مدل تقریبا 23 ساعت بوده و کل مساحت سوخته در این مدت 5/ 807 هکتار می باشد و نتایج شبیه سازی مدت زمان 8/ 22 ساعت و مساحت سوخته 8/ 769 هکتار را پیش بینی نموده است. با توجه به مقدار کاپا و ارقام مذکور، می توان از این مدل برای پیش بینی در سایر مناطق و همچنین به عنوان یک سیستم حامی تصمیم گیری در آتش سوزی جنگل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گسترش جبهه آتش سوزی جنگل، اتوماسیون سلولی، الگوریتم پرندگان، سیستم اطلاعات مکانی، شاخص کاپا
|
  • S. A. Noori, F.Hakimpour Page 1
    One of the most important issues in GIS is Data interoperability. Emerging of web service technologies and SOA paradigm encouraged the evolution from Classical and data-centric GIS to distributed and loosely coupled architecture. With the increasing amount of users requesting spatial data, organizations published their spatial web services according to Existing standards(OGC,ISO). At the other hand, many organizations are providing similarservices with overlapping functionalities. So there would be more web services toresponse for each request in UDDI. Selection of the best web service to response is a challenge. Web services have functionality and non-functionality aspect that they’re may be similar in functionality aspects but they’re different in nonfunctionality aspects (quality of service). Web service selection by QoS can be a good solution for this challenge that it can introduce the suitable web service to users. In this paper, we will describe QoS, Webservice Level Agreement (WSLA) Standards for representing quality of web services and represent a model for spatial web services quality. Finally we will investigate QoS-Driven service selection methods for web service composition.
    Keywords: Spatial Web service, Quality of Spatial Service(QoS), Spatial Service Composition, Web service Level Agreement (WSLA)
  • F. Alidoost, F. Samadzadegan Page 13
    With the development of the space exploitation technologies, it is necessary to maintain an up-to-date knowledge of the orbital parameters of the resident space objects such as satellites and space debris. In order to estimate the trajectory of the satellites, the information about the shape and orientation of satellite orbits are required. These data are known as Keplerian elements. Since the physics of the Earth and its atmosphere are not sufficiently known, it is not simple to determine Keplerian elements of the satellite orbits based on the specific models.Thus, to estimate the orbital parameters of the civil satellites and calculate their transit time and therefore to determine the accurate orbit of them, it is required to observe these space objects directly. There are several systems and methods for tracking satellites. In this study, three commonly satellite trackingmethods are explained such as laser ranging technology, radar tracking systems and optical tracking sensors. First of all, the basic principles and structures of these methods are disscused and then, the wellknown samples of them are presented. According to the results of this study, satellite tracking based on the optical sensors is more affordable and more robust against environmental conditions. On the other hand, because of the low cost an high accuracy of imaging observations, this method is selected to develop a satellite tracking system.
    Keywords: Laser Ranging, Radar Tracking, Telescope, Satellite, Orbital Parameters
  • N. Mohammadi*, M. R. Malek Page 23
    Recent improvements in information technologies such as web mapping and location-aware mobile devices have facilitated non-experts to aggregate, share and edit spatial data in a progressively accessible way. Thus, unlike the traditional spatial data productionprocess, data can be generated by each user. This phenomenon as VolunteeredGeographic Information (VGI) was introduced for the first time in 2007, by Goodchild. VGI has significant impacts on geospatial data production and sharing as individuals can act as both data producers and users. Despite the benefits and special characteristics, the richness and complexity of volunteered geographic information makes its usage challenging. This paper addresses the main properties and challenges of the volunteeredgeographic environment based on the literatures.
    Keywords: Volunteered Geographic Information, data quality, VGI, user, generated content
  • H. Barkhordari, M. R. Malek Page 35
    Recent promotions in Web2.0 form a new information system so called volunteer information system. On these systems information generated and shared by the users. Users in these systems have a general meaning that in most cases lack in the necessary training about intelligence. Wikis are particular kind of such systems which are so simple and open in creation and editing. This paper deals with the volunteered geospatial information system and specially wiki environment as a context for implementation of these systems. The concept such as users, data source, data types, license and designprinciples of wiki environment will be discussed and at the end the main principle of one implemented system would be extracted.
    Keywords: Volunteered Geographic Information, Wiki, User Generated, Wikimapia
  • F. Samadzadegan, M. Forghani, F. Hakimpour Page 45
    Web-based Social Networks are increasingly becoming one of the key media of communication over the Internet. The potential of these services as the basisto gather statistics and exploit information about user behavior is exciting. With theadvances in the location-aware hardware and software technologies, location-basedsocial networking applications have been proposed to provide services, taking intoaccount both the spatial and social aspects. In this paper, the concept of location basedsocial networks including architecture and functions are provided and a prototype todemonstrate the capabilities and features of LBSNs is presented.
    Keywords: Location Based Social Networks, Spatial Data Mining, VGI
  • H. Armeshi, S. Homayouni, M. Saadatseresht Page 57
    Hyperspectral imagery is an efficient way to urban scene description and for detecting and identifying of building roof materials, because of its fine spectral and spatial resolution and its ability to acquire simultaneously great number of spectral bands. The potential of such data can lead to overcome the different basic problems in remote sensing, including spectral mixing. The spectral unmixing and sub-pixel classification techniques are also the relatively new research area of remotely sensed data analysis which permits the sub-pixel estimation of land cover. These techniques consist of both supervised and unsupervised algorithms. In this paper, we have used two ICA (Independent Component Analysis)-based methods for hyperspectral images classification. These methods allow us to separate the sources related to different materials proportion and distribution whichexist in the scene, without any necessity to a priori knowledge, which can be considered as an unsupervised unmixing approach. The estimated components can be interpreted asdifferent types of materials with relatively pure spectra. Because of the inherent ambiguities of ICA-based methods, the estimated sources corresponding to materials abundances could not be used directly as the class membership values. So, to have thematerial maps, another decision step is needed. The Fuzzy logic technique has been applied to obtain a classification map. This technique includes either two hard and soft classification results. Both of two methods have been applied on two different scenes of CASI (Compact Airborne Spectrographic Imager), image sets over an urban area of Toulouse city in the south of France. The hard classification results have been evaluated by comparing each other and with ground truth data and also the Soft classification results have been evaluated by comparing each other and with the soft classification results of two capable sub-pixel classification methods, SAM (Spectral Angle Mapper)and MF (Matched Filtering), as referencedata. Two ICA-based methods have beenevaluated in either classification precision and processing time, too. We observed thatthis algorithm for two methods is capable for detection of natural and man-madedifferent materials which exist within the scene and also individual small targets.The only rest limitation of this algorithm is its need to an interpretation step by a human operator for selection of the meaningful components resulting from ICA.
    Keywords: Unsupervised Classification, Spectral Unmixing, Independent Component Analysis, Hyperspectral images, Fuzzy Logic technique, FastICA, JadeICA
  • H. Gazmeh, A. Chehreghan, M. A. Alesheikh, M. Karimi Page 71
    Every year, millions hectares of forests are victims of fires that caused by natural and human. Happened wild fires through the world show that this damaging phenomenon, impact on the ecosystem of incompatibility region's vegetation and wildlife. Forests are among the capitals of each country, thus providing effective solutions in order to prevent and manage the complex process environment is ideal for managers and planners. CellularAutomata is a simple method with high efficiency that can simulate dynamics phenomenon like urban expanding, forest fire and so on. This method used in forestfire simulation and has high grade in these studies. But the important thing about thecellular automaton is. In this study swarm intelligent are used for calibration of cellular automata in forest fire. Result of simulation based on cellular automata, swarm intelligent and Geographic Information System shows the ability of this method. Proposed model implemented in South East forest of Minoodasht city of Golestan province. After implementing primitive model in this region, kappa coefficient was 58%, after calibratingmodel by swarm intelligent, this coefficient raised to 92% and overall accuracy was promoted to 95%. Total time of real fire was 23 h and total burned area was 807.5 ha and simulation results showed 22.8 h and 760.8 ha. According to these figures and kappa coefficient, this model can used to simulate forest fires in other regions and would be used as a Support Decision System.
    Keywords: Forest fire Spread, Cellular Automat, PSO, GIS, Kappa Index